al contingut a la navegació Informació de contacte

ITINERARI 7. Santa Maria de Meià. Castelló de Meià. La Vall d'Iriet. Clua. Gàrzola

(Mapa)(Version française)

(En cotxe, millor tot-terreny, i bicicleta de muntanya)

Santa Maria de Meià: Vila medieval. Església prioral de Santa Maria, edifici barroc-clàssic de finals del segle XVII, amb restes romàniques dels segles XI-XII i tombes medievals encastades al mur del migdia. Talla policromada de la Verge de Meià, gòtica del segle XIV. Antic palau prioral, conegut com el Monestir, refet al segle XVI, avui reconvertit en casa de colònies del bisbat d'Urgell. Monument a Mossèn Pere, obra d'Antoni Borrell

Trencant pel camí a mà esquerra del monestir agafem el camí de la Vall d'Ariet, travessem el riu de l'Obac i pugem fins al cim de la serra del mateix nom, on es troba les restes de l'impressionant Castelló de Meià i de la capella de Sant Martí (romànic del segle XI).

Continuem el camí direcció al migdia per la Vall d'Iriet (antic terme de masies) fins arribar a l'església romànica de Sant Bartomeu (segle XII), prop de la que hi ha les restes del castell de la Vall d'Iriet (segles XII-XIII).

Continuem el camí fins arribar a Clua de Meià, amb el castell situat en una cova, del qual foren senyors des del segle XVI la família Cerdà i Rocaspana de Vilanova. Església de Sant Julià. Fàbrica de formatges de llet de cabra. Des d'aquí podem continuar cap a Baldomar i Artesa de Segre.

Proposem, però, la tornada cap a la Vall d'Iriet, on a mà dreta pujant trobem el camí que ens porta a Gàrzola. Població pintoresc situada al marge dret del riu Boix on podem visitar l'església de Mare de Déu del Remei, antiga sufragània de la Parròquia d'Argentera. Des d'aquí, tornar a Vilanova pel camí del Siscar, al marge dret del riu, o per la carretera de les Sorts.