al contingut a la navegació Informació de contacte

ITINERARI 11

ITINERAIRE11.pdf

ITINERARI 11. Vilanova de Meià. El Pas Nou. Bonrepòs. Comiols

(Mapa)(Version française)

(En cotxe o bicicleta de muntanya)

Des de Vilanova pugem per la carretera de Pas Nou fins al cap del terme, on s'acaba la carretera asfaltada (les Forques). Continuem per la pista de mà dreta cap a Currolda. Des d'aquesta pista, a mà esquerra, podem pujar fins al cim del turó, on hi ha les restes del castell de Toló (anterior al segle XI) i les restes de l'església romànica de Sant Vicenç (segle XI). Continuem la pista fins a la carretera de Sant Salvador, la qual agafarem a mà dreta direcció al port de Comiols.

Abans d'arribar al cim, una cruïlla també a mà dreta ens portarà fins al santuari de la Mare de Déu de Bonrepòs, antic priorat premostratenc depenent del monestir de les Avellanes, amb una església romànica del segle XII. Avui és una explotació agrària depenent de la Diputació de Lleida on hi ha una casa de colònies. Ens podem arribar fins a les restes de la gran plataforma de prospeccions de petroli, que va realitzar l'any 1985 a la partida de Tamany, al terme de Vilanova, l'empresa Nacional de Investigación de Petróleos que perforà per a Hispanoil, fins a 4.000. metres de fondària a la recerca d'una suposada bossa d'hidrocarburs.

Tornem a la carretera direcció del port de Comiols i des d'aquí direcció Artesa de Segre, on en la primera cruïlla a la dreta una pista ens porta fins a cal Torra i cal Ribera, des d'on es pot arribar fàcilment fins al peu de la cinglera damunt la qual es troba l'antiga població de Comiols. Es conserven restes de les edificacions i de la torre mestra del castell (segle XI), així com l'església romànica de Sant Romà (segle XI), en bon estat de conservació. De tornada a la carretera direcció Artesa, passarem per Montargull, Folquer, Vall-llebrera, trencant a la dreta cap a Alentorn i Vilanova.